You are here

Latest News from WRI

WRI News

WRI leaders and experts—spanning more than 25 countries—offer commentary and insights on the latest issues in natural resources, environment, business and economics. For cross-post requests and other inquiries, please contact our Communications Officer Fei Ye (fye@wri.org).

 

 

  • 随着中国新型城镇化与机动化进程的加快,拥堵、污染、安全、机动车占地以及能源消耗等问题日益突出。推进公交优先战略,满足居民不断增长的公交出行需求是解决以上问题的唯一途径。

    为探索“自上而下”公交基础设施投融资渠道建设思路,推动公交优先战略落到实处,2016年5月20日,世界资源研究所中国办公室举办了“探索公交发展资金基金化可行性”研讨会,邀请来自国务院发展研究中心、财政部财政科学研究所、交通部科学研究院的等部门和机构的专家与领导,共同总结国际经验并探究统筹我国现有公交领域存量资金、设立国家公交发展基金的可行性。

    世界资源研究所研究员薛露露在会上介绍了美国及法国公交发展资金“基金化”的实现路径与经验。国际经验表明,不同国家的中央与地方财政分权以及公交发展目标有所不同,“基金”的来源组成、目标定位、使用领域、划分方式以及监督机制均存在显著差异,中国公交发展资金“基金化”政策的制定应充分结合中国国情,因地制宜。此外,在对投资结构与规模做出界定的同时,更需加强对中央资金的管理,减少权力与资金集中常见的“寻租”问题。

Stay Connected

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTERS

Get our latest commentary, upcoming events, publications, maps, and data. Sign up for WRI Newsletter.